Samarbejdet med ungdomsuddannelserne
Vi har et supergodt og meget tæt samarbejde med alle ungdomsuddannelserne i Vejle, der går udover den årlige brobygning, som I også kender fra folkeskolen.
En meget vigtig del for mange elever i 10. klasse er uddannelsesafklaringen.
Derfor prioriterer vi altid et stort fokus på netop det forestående uddannelsesvalg, og vi har et supergodt samarbejde med alle ungdomsuddannelserne i Vejle.
Her kan du læse om nogle af vores mange tiltag med et særligt uddannelsesfokus.
Samarbejdet med ungdomsuddannelserne
-
SOP - Studie-Overgangs-Projekt
Vi samarbejder med alle ungdomsuddannelserne i Vejle om den årlige SOP.
Helt konkret går SOP'en ud på, at eleverne får stillet en autentisk opgave af en pågældende uddannelse, som også bliver rettet af den pågældende uddannelse.
Opgaven bidrager til at skabe en god overgang for den enkelte unge til deres kommende ungdomsuddannelse. Samt at de unge forberedes til mødet med deres kommende ungdomsuddannelse med henblik på realistiske forventninger.
Eleverne vælger den ungdomsuddannelse de påtænker som første prioritet og arbejder med SOP'en ganske kort før den endelige beslutning om unddannelsesvalget træffes. På den måde bliver de helt beviste om det endelige valg.
SOP'en indeholder en til to faglige opgaver stillet af elevens kommende ungdomsuddannelse. Den giver et indtryk af den faglighed og arbejdsmetode, som eleven vil møde på den pågældende ungdomsuddannelse.
Opgaven præsenteres og rettes af lærere fra uddannelserne, og lærerne fra UCV støtter blot undervejs.
Det er en superspændende opgave og proces.
-
Læringsdage på VTG og CAMPUS
I et helt særligt samarbejde med VTG (Vejle Tekniske Gymnasium) og CAMPUS Vejle afholder vi hvert år to læringsdage på henholdsvis CAMPUS og VTG.
Det er ikke brobygning eller lignende - det er forflyttet undervisning. Så den undervisning eleverne modtager på læringsdagene er også relevante for deres skolegang på UCV.
På VTG kommer eleverne på en flyvetur til destinationer, hvor de finder nogle af de udfordringer, dilemmaer og løsningsmuligheder, som udviklingen inden for kunstig intelligens peger i mod, de kommer til at arbejde særligt med fysik, kommunikation & IT og Design & Teknologi - altsammen områder som VTG er eksperter indenfor.
På CAMPUS introduceres eleverne for nogle af de områder, som HHX i høj grad arbejder med. De bliver introduceret til reklamenverden, med et særligt blik på virkemidler, målgruppeanalyser og meget andet. Derudover bliver eleverne stillet en opgave om at producere en reklame og alle de skridt der er fra idéfasen til produktionsfasen.
Der bliver arbejdet med storyboard, anvendelse af virkermidler og meget andet.
Alt i alt, er det bare to superspændende dage, som i høj grad giver et indblik ind i to uddannelsesverdner, som måske ikke altid ligger først for.
-
Brobygning og vejledning
Som de fleste af vores elever har prøvet tidligere, så kommer alle elever i 10. klasse på UCV også i brobygning på ungdomsudannelserne.
Det, der er supergodt ved at komme i brobygning igen, er at man har mulighed for at afprøve to andre uddannelser, end dem, man prøvede i 8./9. klasse.
Brobygningen ligger altid i uge 44 eller 45, hvor eleverne er i praktik i den anden af de to uger.
Særligt for alle elever i 10. klasse på UCV er kontakten til en UU-vejleder. Alle elever vil opleve at være i tæt dialog med en vejleder om det forestående valg. Det er en rigtig god mulighed for at få svar på alle de uddannelsesmæssige spørgsmål man måtte have.
UU-vejlederne er i huset flere gange om ugen, og kan altid kontaktes, hvis behovet opstår.
Alle har således mulighed for at komme i kontakt med en UU-vejleder.
-
Uddannelsesdag
Hvert år har vi på UCV en uddannelsesdag.
Den ligger relativt tidligt på skoleåret, og har til formål at sætte gang i uddannelsestankerne.
Vi får besøg af alle ungdomsuddannelserne i huset, og alle elever melder sig ind på forskellige workshops, hvor de hører om udvalgte ungdomsuddannelser.
Derudover har vi inspirationsoplæg fra folk ude i arbejdslivet. Vi har blandt andet haft besøg af:
- Forsvarets cyberenhed
- Rengøringsfirmaet SANService
- Brandvæsenet
- Iværksætteren bag MySelfie
- LEGO
- Politiet
- En mekaniker
- En jurist og en anklager
- En fængselsinspektør
- Og mange andre
Koblingen mellem fortællinger fra arbejdslivet og alle ungdomsuddannelsesworkshoppene er meget givende i afklaringsarbejdet.